Tien Porsche-klantenteams zullen dit weekend twaalf 911 GT3 R, bemand door 42 coureurs, inzetten tijdens de uithoudingsklassieker in België. De 24-uursrace op Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Zes van de ca. Racewagens van 416 kW (565 pk) uit Weissach zullen de Pro-klasse aangaan, uitsluitend bestuurd door professionele coureurs – waaronder veel Porsche-fabriekscoureurs. Sinds 2011 komt de regelrechte winnaar altijd uit deze topcategorie. Dit jaar zullen in totaal 24 voertuigen deelnemen aan deze klasse.

Porsche kan tijdens de 24 uur van Spa-Francorchamps terugblikken op een lange en roemruchte geschiedenis: tot nu toe heeft een racewagen uit Weissach acht van de 75 uithoudingsklassiekers gewonnen. “Dit jaar gaan we opnieuw naar Spa met hoge verwachtingen van een topresultaat en realistische kansen om de negende eindzege voor Porsche te behalen”, zegt Sebastian Golz, projectmanager Porsche 911 GT3 R. “Tien klantenteams voeren in totaal campagne van twaalf Porsches onderstrepen het vertrouwen dat onze GT3-racewagen geniet. We strijden de race met coureurs van het hoogste niveau, vooral in de Pro-categorie. Dit geeft ons de perfecte basis voor maximaal succes. Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van deze klassieker zullen we er alles aan doen om dit te verwezenlijken.”

Nadat Porsche ongeveer een maand geleden succesvolle tests uitvoerde tijdens de tweedaagse proloog, zijn grote delen van het Belgische Grand Prix-circuit weer opgedoken. “Dit levert voor iedereen totaal nieuwe omstandigheden op – het nieuwe asfalt zal alles op zijn kop zetten”, stelt Golz. “Het baanoppervlak is niet zo ruw en de hobbels zijn veranderd. Wat de voertuigconfiguratie betreft, betekent dit dat iedereen helemaal opnieuw begint.” Om parameters als de optimale veer-demperopstelling en bandenslijtage te onderzoeken, brachten de coureurs dinsdag waardevolle tijd door op het circuit als onderdeel van een extra oefensessie.

Het Circuit de Spa-Francorchamps in het oosten van België heeft coureurs van over de hele wereld sinds 1921 voor een van de grootste uitdagingen gesteld – en voor velen is het ook een van hun favoriete circuits aller tijden. Met een lengte van 7.004 kilometer en 21 bochten is het legendarische Grand Prix-circuit nog steeds het langste circuit op de Formule 1-kalender. De “Ardense achtbaan” verdient nog steeds zijn bijnaam, dankzij het spectaculaire steile stuk “Raidillon/Eau Rouge” en de afdaling met de beruchte “Blanchimont”. Aan het einde van het rechte stuk van start/finish komen de coureurs echter de krappe ‘La Source’-haarspeldbocht tegen – een van de langzaamste bochten van het GT3-seizoen. Teams en coureurs moeten rekening houden met het wisselvallige weer, wat het racen in de Ardennen nog spannender maakt.

 

M24_3767

De eerste 24-uursrace in Spa-Francorchamps vond plaats in 1924. Dit jaar is het de honderdste editie. Tot nu toe heeft een Porsche-racewagen het historische uithoudingsevenement acht keer gewonnen. De laatste twee overwinningen volgden elkaar op: in 2019 behaalden Kévin Estre (Frankrijk), Michael Christensen (Denemarken) en Richard Lietz (Oostenrijk) de eindzege met de 911 GT3 R van de 991.2-generatie. Een jaar later klom een ander fabrieksrijderstrio naar de top van het podium: Nick Tandy (Groot-Brittannië), Earl Bamber (Nieuw-Zeeland) en Laurens Vanthoor (België)

Gratis livestream van de 24 uur van Spa-Francorchamps
Het officiële YouTube-kanaal van de GT World Challenge (www.youtube.com/@GTWorld) zendt alle sessies van de 24 uur van Spa-Francorchamps dit jaar uit in een gratis livestream, te beginnen vanaf de pre-kwalificatie op donderdagmiddag. Kijkers kunnen kiezen tussen commentaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands of Portugees. Porsche biedt voortdurend commentaar via het “X”-kanaal @PorscheRaces en de Instagram-kanalen @porsche.customerracing, @porsche.motorsport en @porsche_newsroom.

24 Hours of Spa: het hoogtepunt van de GT World Challenge Europe
Een deelnemersveld van 67 GT3-auto’s zal de 76e editie van de uithoudingsklassieker aangaan. Teams kunnen tijdens de 24 Hours of Spa opnieuw punten verdienen voor de Intercontinental GT Challenge (IGTC). De IGTC van dit jaar omvatte voor het eerst de 24-uursrace van de Nürburgring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *