Stuttgart. Vier races kostte de regerend kampioen: de Nederlander Larry ten Voorde vierde in de Motorsport Arena Oschersleben zijn eerste overwinning van het seizoen. De Proton Huber Competition-coureur versloeg de Brit Harry King (Allied-Racing) en de Nederlander Huub van Eijndhoven (Uniserver by GP Elite) in de 20 ronden tellende sprint van de vierde race van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Met dit succes schoof Larry ten Voorde op naar de tweede plaats in het klassement achter algemeen leider Harry King.

In de sprint naar de eerste bocht versloeg Ten Voorde zijn landgenoot Robert de Haan (Team75 Bernhard), die vanaf pole position aan de race was begonnen. “Dat was de beslissende stap. Daarna kon ik de race onder controle houden”, aldus ten Voorde, die onbetwist richting zijn 31e overwinning in de Carrera Cup Deutschland reed. Zijn voorsprong bij de finish bedroeg bijna drie seconden – een kleine eeuwigheid in de merkenbeker met de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup.

De Haan, sinds zaterdag de jongste winnaar in de historie van de Carrera Cup Deutschland, kende niet de race waar hij op hoopte: de radiateur van zijn negen-elf raakte beschadigd in een duel en de 17-jarige moest noodgedwongen stopt na de pitstop in de openingsronde.

Na de pensionering van Robert de Haan zetten Huub van Eijndhoven en Harry King de achtervolging in op raceleider Larry ten Voorde. “Ik koos voor een agressieve strategie met betrekking tot de bandenspanning. Daardoor was ik de eerste ronden erg snel. Maar ik was ook een van de eersten die te maken kreeg met bandenslijtage”, aldus Van Eijndhoven. Harry King had voor de tegenovergestelde tactiek gekozen. “Toen de banden van Huub grip begonnen te verliezen, kon ik hem gemakkelijk inhalen. Maar Larry was toen al te ver vooruit”, analyseerde de Brit.

“Na de pech in de race van zaterdag was het vandaag een sterke comeback voor mij en het team”, vatte Larry ten Voorde samen, die voor seizoen 2024 naar de Proton Huber Competitie verhuisde. “We evolueren steeds meer als team, wat voor mij erg leuk is.”

Achter de als vierde geplaatste Theo Oeverhaus (Bonk Motorsport) uit Duitsland kwam nieuwkomer Kas Haverkort (Uniserver van GP Elite) over de finish om zijn eerste overwinning in het Rookie-klassement veilig te stellen. “Aangezien ik tot februari nog nooit in een GT-racewagen had gezeten, gaat het buitengewoon goed. Een rookie-overwinning en een plaats in de top vijf van het algemeen klassement – dat is geweldig”, straalde de 20-jarige Nederlander, die tot 2023 met eenzitters reed.

De best geplaatste ProAm-coureur was de Duitser Michael Essmann (CarTech Motorsport), die de race de dag ervoor had overgeslagen om een familiefeest bij te wonen. “Communie op zaterdag, ProAm-overwinning op zondag. Dat noem ik nog eens een geslaagd weekend”, aldus de opgetogen ondernemer.

“Drie verschillende winnaars in de eerste vier races, nieuwe gezichten op het podium bij elk evenement – dat laat zien hoe dichtbij de concurrentie is in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland dit seizoen. Ik ben heel blij dat de nieuwkomers aan zowel de coureurs- als de teamkant vanaf het begin vooraan hebben gestaan. En ik ben bijzonder trots op de sterke prestaties van de coureurs uit de Talent Pool, die in de race van zaterdag zelfs een een-tweetje-overwinning vierden”, zegt Hurui Issak, Project Manager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, terugkijkend op het Oschersleben-weekend.

De teams begeven zich naar de Nederlandse Noordzeekust voor de volgende ronde. Races vijf en zes van het seizoen staan gepland op 8 en 9 juni 2024 op Circuit Zandvoort, een bekende Formule 1-locatie.

Uitslag race 4, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Oschersleben (D)
1 Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), 29:09.068 minuten (20 ronden)
2 Harry King (VK/Allied-Racing), +2,559 seconden
3 Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver door GP Elite), +5.885 seconden
4 Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), +6,673 seconden
5 Kas Haverkort (Uniserver van GP Elite), +7,107 seconden
6 Marvin Klein (F/Target-competitie), +7,432 seconden

Chauffeursklassement (na 4 van de 16 races)
1 Harry King (VK/Allied-Racing), 80 punten
2 Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), 73 punten
3 Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver door GP Elite), 48 punten
4 Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), 43 punten
5 Janne Stiak (D/Team75 Bernhard), 40 punten
6 Marvin Klein (F/Target Competitie), 39 punten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *