Stuttgart. Larry ten Voorde (Schumacher CLRT) vestigde opnieuw een record met een uitstekende overwinning van licht tot vlag in Monaco: de 27-jarige Nederlander is de eerste coureur in 32 jaar Porsche Supercup-racen die drie keer wint in het Prinsdom. In tegenstelling tot vorig jaar liet Ten Voorde de naast hem gestarte Harry King (BWT Lechner Racing) hem bij de racestart niet voorbijstreven. Hij bereikte de eerste bocht bij het speerpunt van het 24 man sterke deelnemersveld van Porsche 911 GT3 Cup-auto’s en kwam na 17 ronden over de finish met een voorsprong van ruim een seconde op King. Keagan Masters (Ombra) kwam als derde over de finish en werd daarmee de eerste Zuid-Afrikaan die het Supercup-podium betrad.

“Onwerkelijk, mijn derde overwinning in Monaco! Het zag er misschien gemakkelijk uit, maar dat was het zeker niet. Daar heb ik heel hard voor moeten werken”, legt Larry ten Voorde uit. De tweevoudig Supercup-kampioen had ook de seizoensopener in Imola gewonnen. Hij staat bovenaan het rijdersklassement en heeft nu een voorsprong van tien punten op rivaal Harry King.

De Brit was niet helemaal tevreden met de tweede plaats. “Mijn start was perfect, maar ook Larry kwam dit keer zonder problemen van de lijn. In Monaco is inhalen erg lastig. Daarom concentreerde ik me erop om de rest van de race geen fouten te maken en in ieder geval op zeer korte afstand van Larry te blijven”, meldde de winnaar van vorig jaar. “Maar op dit unieke circuit is ieder podiumresultaat een groot succes.”

Voor Keagan Masters was de stap naar het Supercup-winnaarspodium een nieuwe ervaring. De 24-jarige Zuid-Afrikaan had de derde positie op de grid veiliggesteld met een sterke prestatie in de kwalificatie. “Nadat ik mijn positie bij de start wist te behouden, verliep mijn race eigenlijk heel vlot. Ik probeerde de snelste ronde neer te zetten. Helaas kon ik dat niet helemaal doen en Larry slaagde erin het te pakken. Felicitaties aan hem, hij was vandaag simpelweg onverslaanbaar.”

Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite) kwam als vierde over de finish. Daarmee stelde de 20-jarige Nederlander voor het eerst de overwinning in het Rookieklassement van de Porsche Mobil 1 Supercup veilig. “Dit is een geweldig resultaat voor mijn eerste race in de Porsche 911 GT3 Cup in Monaco. Ik denk dat ik vooraan had kunnen eindigen”, analyseerde de voormalige eenzitterrijder. “Maar ik raakte zeventien ronden verwikkeld in een duel met Marvin Klein, dat mijn onverdeelde aandacht opeiste.”

Bij de vlag bedroeg de voorsprong van Haverkort op Marvin Klein (Schumacher CLRT) minder dan een seconde. Met dit resultaat verdedigde de Fransman de derde plaats in het algemeen klassement. De zesde plaats ging naar Jaap van Lagen (Dinamic Motorsport), eveneens een doorgewinterde specialist achter het stuur van de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup.

Terwijl de posities vooraan al vroeg bepaald waren, vochten twee jonge coureurs op het middenveld over de hele raceafstand een spannend duel uit. Porsche Junior Alessandro Ghiretti (Schumacher CLRT) gaf Robert de Haan (BWT Lechner Racing) geen kans bij de start. Vanaf dat moment probeerde De Haan in vrijwel elke bocht in te halen. Ooit kwam de 17-jarige en jongste coureur in de Porsche Mobil 1 Supercup daadwerkelijk voorbij de 22-jarige Porsche Junior. De racedirecteur vond deze manoeuvres echter iets te agressief en hij moest de positie aan Ghiretti afstaan. “Ik moest het gewoon proberen, ik was sneller dan Alessandro. Maar de beslissing van de racedirecteur is absoluut begrijpelijk”, aldus De Haan. Uiteindelijk eindigde Ghiretti als achtste en moest De Haan genoegen nemen met de negende plaats.

“Het feit dat Larry ten Voorde opnieuw zo’n niet aflatende honger naar de overwinning toonde in zijn 201e race van één merk met Porsche dwingt mijn grootste respect af. Wij feliciteren hem met zijn recordoverwinning in Monaco. Ik ben ook onder de indruk van de vierde plaats van Kas Haverkort, wat bewijst hoe sterk de rookies van dit jaar zijn. Ik moet het hele deelnemersveld complimenteren: onze race verliep van start tot finish zonder ook maar één safety car-fase – niet iedereen toont zoveel discipline in Monaco”, prees Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup.

De volgende stop voor de Porsche Mobil 1 Supercup-teams is Spielberg in Stiermarken. De Porsche 911 GT3 Cup-auto’s zullen op 30 juni 2024 aan de start verschijnen voor de derde race van het seizoen op de Red Bull Ring, direct voor de Grand Prix van Oostenrijk.

Resultaten Ronde 2 Porsche Mobil 1 Supercup in Monte Carlo (MC)
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 17 ronden
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +1,246 seconden
3. Keagan Masters (ZA/Ombra), +7,043 seconden
4. Kas Haverkort (NL/Uniserver van Team GP Elite), +9.365 seconden
5. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +10,232 seconden
6. Jaap van Lagen (NL/Dinamic Motorsport), +15,709 seconden

Algemeen klassement Porsche Mobil 1 Supercup (na 2 van 8 races)
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 50 punten
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 40 punten
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 29 punten
4. Keagan Masters (ZA/Ombra), 25 punten
5. Kas Haverkort (NL/Uniserver van Team GP Elite), 24 punten
6. Robert de Haan (NL/BW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *