Stuttgart. De topcoureurs behaalden hun snelste ronden in de 30 minuten durende kwalificatiesessie op de tweede set banden. “De baan bood aan het einde van de kwalificatie meer grip dan aan het begin, omdat er meer rubber op de baan lag”, legt Larry ten Voorde uit, die zich aan het begin van het seizoen bij het Schumacher CLRT-team voegde. “Ik was zelf een beetje verrast dat ik de snelste was. Zelfs mijn beste ronde was niet helemaal perfect”, gaf de Nederlander toe. Niettemin was zijn beste tijd ongeveer drie tienden van een seconde beter dan de snelste ronde in de kwalificatie van twee jaar geleden, toen de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup voor het laatst te gast was in Imola.

 

Ook Harry King, de tweede snelste van de 30 coureurs, was niet geheel tevreden. “Misschien had ik wat agressiever moeten zijn met de baanlimieten”, mijmerde de Brit van het BWT Lechner Racing-team, verwijzend naar de strikte controle en, indien nodig, sancties die door de raceorganisatoren werden opgelegd voor het negeren van de baanlimieten. “Maar met de tweede plaats en een startpositie op de eerste startrij is mijn plek op de grid voor de race uiteraard nog steeds erg goed”, voegde King eraan toe, die vier weken geleden op dezelfde locatie twee ronden van de Porsche Carrera Cup Deutschland won.

 

In totaal haalden vijf Supercup-rookies de top 10 tijdens de kwalificatie; waarvan de snelste Robert de Haan was. Met zijn 17 jaar is de Nederlander de jongste coureur op de grid. Hij moest vrijdag de vrije training missen vanwege een technisch probleem. Vierentwintig uur later zette hij de derde snelste kwalificatietijd neer aan het stuur van de 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup van BWT Lechner Racing. “Gelukkig kon ik me heel snel vertrouwd maken met het circuit”, aldus de Haan. “Het ging heel goed met de tweede set banden; de derde plaats voelt bijna als pole position.”

 

De Haan zal de tweede startrij delen met Larry ten Voorde’s Franse teamgenoot Marvin Klein. De Duitse rookie Alexander Tauscher (Proton Huber Competition) en Huub van Eijndhoven uit Nederland (Uniserver van Team GP Elite) zullen de race vanaf de derde startrij aangaan. Alessandro Ghiretti, de nieuwe Porsche Junior, kwalificeerde zich als zevende. “Ik kon mijn ritme gewoon niet vinden”, gaf de 22-jarige Fransman van Team Schumacher CLRT toe.

 

Ex-Formule 1-coureur als teammanager voor de lokale helden
De openingsrace van de Porsche Mobil 1 Supercup in Imola is vrijwel een thuisrace voor Dinamic Motorsport. Het team, zo’n 100 kilometer verderop gevestigd in Reggio Emilia, heeft voor dit seizoen een nieuwe teammanager: ex-Formule 1-coureur Gianni Morbidelli. De 56-jarige Italiaan reed in de jaren negentig 67 Grands Prix. Hij streeft langetermijnplannen na met Dinamic Motorsport: “We willen ons als team blijven ontwikkelen en elk seizoen verbeteren. Het doel moet zijn om in de nabije toekomst overwinningen te behalen en op de middellange termijn om de titel te strijden.”

Voor het Supercup-seizoen 2024 vertrouwt Dinamic Motorsport op de Italiaanse rookies Aldo Festante en Francesco Braschi, evenals veteraan Jaap van Lagen uit Nederland. Het team is ook betrokken bij de Porsche Carrera Cup Italia en de Porsche Sports Cup Suisse. In het verleden heeft het team succes geboekt met het inzetten van Porsche-racewagens in uithoudingsraces.

 

Resultaten kwalificatie, Ronde 1 Porsche Mobil 1 Supercup in Imola (I)

 

1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 1:42.447 minuten
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +0,138 seconden
3. Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing), +0,169 seconden
4. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +0,218 seconden
5. Alexander Tauscher (D/Proton Huber Competitie), +0,476 seconden
6. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver bij Team GP Elite), +0,518 seconden

Volledige resultaten op de Porsche Motorsport Hub:


https://motorsports.porsche.com/international/en/category/mobil1supercup/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *