Stuttgart. Porsche AG is het uitdagende boekjaar 2024 krachtig en toekomstgericht begonnen. In dit jaar van productlanceringen vernieuwt de sportwagenfabrikant vier van zijn zes modellijnen. Het eerste kwartaal werd gekenmerkt door de opkomst van de derde modelgeneratie van de Panamera en de nieuwe Taycan. Daarnaast is er op grote schaal geïnvesteerd in digitalisering en onderzoek en ontwikkeling. Dienovereenkomstig noteerde de Porsche Group in de eerste drie maanden een verwachte daling van de omzet en de winst. Aan het einde van het kwartaal bedroeg de omzet van de Groep 9,01 miljard euro (vorig jaar: 10,10 miljard euro). Het bedrijfsresultaat van de groep bedroeg 1,28 miljard euro (vorig jaar: 1,84 miljard euro). De omzet van de groep bedroeg 14,2 procent (vorig jaar: 18,2 procent).

“Zelfs in uitdagende tijden stelt onze financiële kracht ons in staat resoluut in onze toekomst te investeren. We versterken ons productportfolio, onze innovatiekracht en onze producten en diensten”, zegt Lutz Meschke, vice-voorzitter en lid van de Raad van Bestuur voor Financiën en IT bij Porsche AG. “In het eerste kwartaal hebben we veel momentum gekregen om de basis te leggen voor toekomstig succes. Daarna gaan we aan de slag.” Meschke vat de redenen voor de huidige ontwikkelingen als volgt samen: “Porsche zet de transformatie voort en zal tegen eind 2024 vier van zijn zes modellijnen vernieuwd hebben. De uitgebreide upgrade van ons productportfolio gaat gepaard met veel inspanningen en vraagt veel van het hele Porsche-team. Maar onze investeringen en productlanceringen van vandaag zijn onze winsten van morgen.”

De geïnitieerde vernieuwing van het modellengamma zorgde in het eerste kwartaal van 2024 voor een sterke aperiodieke stijging van de onderzoeks- en ontwikkelingskosten en marketingactiviteiten. De twee opvoeringen in de eerste drie maanden hadden ook een impact op de voorraden en de verkoop. “In een uitdagende omgeving blijven we op koers en volgen we resoluut onze strategie. In dit jaar van de productlanceringen van Porsche brengen we vier opwindende nieuwe sportwagens uit vier modellijnen op de weg. Dit zorgt ervoor dat we de komende jaren de wind in de rug hebben”, zegt voorzitter van de raad van bestuur Oliver Blume. “Mijn dank gaat uit naar ons zeer gemotiveerde team, dat de veeleisende productlanceringen met zelfvertrouwen aanpakt.” De nieuwe Panamera en de nieuwe Taycan zullen worden gevolgd door nieuwe lanceringen in de Macan- en 911-modellijnen. Dit maakt 2024 het grootste jaar van productlanceringen in de geschiedenis van het bedrijf.

De leveringen aan klanten in de eerste drie maanden van het jaar bedroegen 77.640 voertuigen (vorig jaar: 80.767). Porsche beschikt nog steeds over een zeer evenwichtige verkoopstructuur die schommelingen in individuele verkoopregio’s kan compenseren. De groei was vooral sterk in de verkoopregio’s Duitsland, Overzee en Opkomende Markten: in Duitsland namen 11.274 klanten hun nieuwe Porsche in ontvangst – 37 procent meer dan in het voorgaande jaar. In de regio Overseas and Emerging Markets werden 14.895 nieuwe auto’s geleverd. Dit komt neer op een stijging van 14 procent.

Porsche bevestigt langetermijnvoorspellingen Ondanks een nog steeds uitdagend macro-economisch klimaat houdt Porsche AG vast aan zijn voorspellingen, op voorwaarde dat het macro-economische klimaat niet significant verslechtert. Het bedrijf verwacht voor het volledige jaar 2024 een operationeel rendement op de omzet van de Groep tussen de 15 en 17 procent. Deze leidraad is gebaseerd op veronderstelde omzetcijfers van de Groep tussen de 40 en 42 miljard euro. Op de middellange termijn houdt Porsche vast aan zijn voorspelling van een operationeel rendement op de omzet van de Groep van ongeveer 17 tot 19 procent. Op de lange termijn streeft de sportwagenfabrikant naar een operationeel rendement op de omzet van de Groep van meer dan 20 procent.

 Porsche AG Groep Q1 2024 Q1 2023 Verandering
  Verkoopopbrengsten € 9,01 miljard € 10,10 miljard -10,8%
  Bedrijfsresultaat € 1,28 miljard € 1,84 miljard -30,3%
  Operationeel rendement op omzet 14,2% 18,2%
  Leveringen 77.640 80.767 -3,9%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *