Stuttgart. Elena Rybakina is de nieuwe tenniskoningin van Stuttgart. De nummer 4 van de wereld versloeg de Oekraïense Marta Kostyuk met 6-2, 6-2 in de finale van de 47e Porsche Tennis Grand Prix – en verzekerde zich van een Porsche Taycan 4S Sport Turismo. Vanaf het begin liet ze voor 4.200 toeschouwers geen twijfel bestaan over het lot van de hoofdprijs. Met krachtige basisslagen domineerde ze de rally’s tegen de gigantische moordenaar van het toernooi en toonde haar klasse in de paar cruciale momenten. Al na 69 minuten zette de 1,84 meter lange Rybakina haar derde matchpoint om en hief feestelijk haar arm op toen ze zich naar haar box draaide.

“Ik ben deze week erg blij met mijn tennis, vooral in de finale, toen ik heel solide speelde”, zei de 24-jarige. De toernooizege van vandaag is haar derde van het jaar. “Mijn consistentie is echt indrukwekkend en ik ben zo blij.”

Voor Elena Rybakina is de triomf in Stuttgart haar achtste toernooisucces in haar carrière – drie op gravel. “Voor mij was het een zeer goede start van het gravelseizoen. Ik hoop dat het op dezelfde manier zal doorgaan. Dan ben ik een van de grote favorieten voor de French Open”, aldus de dolgelukkige winnaar die de winnaarstrofee in ontvangst nam uit handen van Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van Porsche AG. “Het was een geweldige week hier in Stuttgart. Des te leuker is het dat ik het heb afgerond met de titel. Ik kijk er nu al naar uit om volgend jaar terug te komen.”

Ze wil nu op tijd voor haar rijexamen slagen voor volgend jaar april. Mocht ze in 2025 haar titel met succes verdedigen, dan mag ze na de finale zelf de Porsche van de winnaar naar Centre Court rijden.

Nadat ze in de loop van het toernooi drie Top 10-spelers had uitgeschakeld, drie wedstrijden van drie sets had overleefd en in totaal elf en een half uur op de baan had gestaan, kondigde marathonvrouw Marta Kostyuk aan dat ze wil meedoen aan de Porsche van 2025. Tennis Grand Prix. Voor mij is het een van de beste toernooien ter wereld. Ik wil zeker terugkomen, want er is niets pijnlijker dan het verliezen van een finale waarin een Porsche op het spel staat.”

Na de overwinningsceremonie was het tijd voor de dubbelfinale in de Porsche Arena. Hao-Ching Chan (Taipei) en Veronika Kudermetova wonnen met 4-6, 6-3,10-2 van de Noorse Ulrikke Eikeri en haar partner Ingrid Neel uit Estland.

“De Porsche Tennis Grand Prix van dit jaar was in alle opzichten uitstekend. We zijn erg blij en tevreden”, zei toernooidirecteur Markus Günthardt toen hij sprak over het evenement dat meer dan 31.000 mensen bezocht in de Porsche Arena. “We hebben genoten van tennis van wereldklasse op de banen en buiten het veld heeft ons programma met side-evenementen hoge normen gesteld.” Acht Top 10-spelers stonden in het veld, vijf bereikten de kwartfinales en er waren drie Grand Slam-winnaars in de voorlaatste ronde. Ook de Operationeel Toernooidirecteur Anke Huber was zeer positief bij de terugblik op het toernooi. “Al met al kunnen we heel tevreden zijn over hoe het toernooi is verlopen. De toeschouwers werden vrijwel dagelijks tot laat in de avond getrakteerd op spannende wedstrijden. Ik heb nog nooit zo’n goed tennis gezien.”

Aces for Charity – Porsche doneert 60.000 euro aan een goed doel
Niet alleen de 47e Porsche Tennis Grand Prix was een succes, maar ook de Aces for Charity-inzamelingsactie die al jaren een vaste waarde is op het al lang bestaande toernooi in Stuttgart. Porsche heeft voor elke behaalde aas 200 euro gedoneerd aan liefdadigheidsorganisaties. Tot aan de finale werden in totaal 178 regelrechte servicewinnaars gestuurd en Porsche rondde het bedrag af op 60.000 euro. Het geld is gelijkelijk verdeeld tussen de stichting “Stiftung Agapedia” en de “Johanniter-Unfall-Hilfe”. De cheques werden vóór de finale op Centre Court overhandigd door Albrecht Reimold, lid van de Raad van Bestuur, Productie en Logistiek van Porsche AG. Het geld gaat naar de financiering van projecten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Elena Rybakina speelde een belangrijke rol bij het verhogen van de donatie, aangezien de winnaar in totaal 26 azen leverde.

Het publiek werd voor de finale “opgewarmd” door een meeslepende voorstelling gedanst door het wereldberoemde Stuttgart Ballet. De dansers stelden fascinerende beelden samen en presenteerden een fragment uit het stuk van Roman Novitzky getiteld ‘Under the Surface’.

De uitslag van zondag
[4] E. Rybakina (KAZ) d. M. Kostyuk (UKR) 6-2, 6-2
H. Chan (TPE) / V. Kudermetova d. U. Eikeri (NOR) / I. Neel (EST) 4-6, 6-3, 10-2ature is lethal but it doesn’t hold a candle to man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *